We waren steeds een grote tegenstander van de beslissing van onze regering om mee te werken aan bombardementen op Libië met als doel de leider van dit land ten val te brengen en zogezegd de inwoners te beschermen tegen het bestaande juk. Het was onze mening dat wij onvoldoende kennis hadden van de werkelijke bestaande problemen ter plaatse en wij ons niet hoefden te bemoeien met mogelijke binnenlandse problemen in ver afgelegen landen. Ons land is toch maar gaan bombarderen en we hebben nooit geweten hoevele miljoenen Euro's ons die grap heeft gekost.
Wat we wel weten is dat er toen voor fortuinen aan infrastructuur werd vernietigd en dat er honderden of misschien wel duizenden doden zijn gevallen. We voorspelden een mogelijke toekomstige chaos in dat land en meenden dat onze bijdrage voor het verbeteren van de levensstandaard van het Libische volk nul komma nul zou bedragen.
Inmiddels hebben we vernomen dat er nog steeds grote onenigheid bestaat tussen allerlei partijen die, mede door onze hulp, nu aan de macht werden geholpen. Soms begon men onder elkaar te vechten met opnieuw talrijke dodelijke slachtoffers. Gisteren hebben duizenden stamhoofden en militieleiders uit Oost-Libië zelfbestuur uitgeroepen over een regio die reikt van de havenstad Sirte in het noord-westen tot aan de grens met Egypte in het oosten van dit land. Aangezien het hier gaat over het rijkste gedeelte van Libië, waar de meeste olievelden gevestigd zijn, zal men zich mogen verwachten aan felle tegenstand van de minder gegoede regio's van dit land. Het feest kan nu beginnen.
We voorspellen allerlei nieuwe moeilijkheden in dit land. Trouwens zijn we er bijna zeker van dat we zouden schrikken van het antwoord indien men nu aan vele Libiërs zou vragen of ze na de Westerse tussenkomst, gelukkiger zijn dan vroeger en zich nu geholpen voelen.
In en rond Tripoli, zoals in vele andere steden, zijn enorme verwoestingen aangericht en het afscheiden van het rijkste gebied kan alleen maar voor méér chaos zorgen.
In en rond Tripoli, zoals in vele andere steden, zijn enorme verwoestingen aangericht en het afscheiden van het rijkste gebied kan alleen maar voor méér chaos zorgen.
Het is te hopen dat onze Belgische strategen in de toekomst tweemaal nadenken vooraleer opnieuw een hoop belastinggeld te verbrassen door zich te bemoeien met zaken waarvan ze geen kennis en waarmede ze geen uitstaans hadden. Erger nog. Onze inmenging heeft niets opgelost en het bestaande probleem alleen maar groter gemaakt!
Men zegge het voort...
Freddy Van Gaever
No comments:
Post a Comment